Linkbuilding: hoe doe je het?

Geplaatst : 25 juli 2019

Linkbuilding is erg belangrijk voor de vindbaarheid van je website. Er moeten vanuit jouw website voldoende links naar andere websites gaan (externe links), voldoende links naar andere pagina's op jouw website gaan (interne links) én er moeten voldoende links vanaf andere websites naar jouw website komen (inkomende links). Daarnaast moeten de links ook van goede kwaliteit zijn. Het is dus niet zo dat je zomaar naar elke site kan linken, en het is ook niet zo dat elke site die naar jou linkt gewenst is. Als dit allemaal op orde is, dan kun je spreken van een goede linkstructuur. Maar wat kun jij er aan doen om een goede linkstructuur te krijgen? Wij hebben een aantal handige tips op een rijtje gezet. 

Tip 1: Zoek naar relevante websites die naar jou kunnen linken

Onze vrienden van 3wMedia gaven het al mee als tip: De hoeveelheid links is erg belangrijk, maar de kwaliteit van de linkjes is nog belangrijker. Je kunt honderden links plaatsen op een forum over kamperen, maar dit zal de vindbaarheid van jouw website niet ten goede komen. Vroeger deed Google er niet moeilijk over, maar tegenwoordig kijkt Google bijna alleen nog naar relevantie van de link. Is deze geplaatst op een relevante website, zoals de website van een VVV, dan zal je merken dat deze link veel waardevoller is dan 20 links op een forum. 

Tip 2: Link earning

De beste manier om te linkbuilden, is door te link earnen. Link earnen is het "verdienen" van links naar jouw website. Dit doe je door je site interessant te maken voor andere websites. Maak bijvoorbeeld een leuk blog aan met kampeertips, biedt leuke activiteiten aan op de camping (en zet dit op de website) of geef een uniek tintje aan je website of camping. Zo nodig je andere websites uit jouw website op hun site te benoemen.

Verdien je successen

Tip 3: Benader interessante partijen

Je kunt natuurlijk ook het heft in eigen hand nemen door zelf naar andere partijen te stappen om naar jouw website te linken. Je moet er dan wel voor zorgen dat je iets interessants te bieden hebt. Zoals eerder benoemt zou een VVV site erg interessant kunnen zijn voor jouw camping of vakantiepark. Op die websites wordt vaak vermeld waar je goed kunt overnachten in de regio, en dat is precies wat jij aanbiedt. Schrijf ze dus eens aan, en wie weet heb jij binnenkort een mooie vermelding op een VVV-site.

Tip 4: Denk ook aan je interne links

Een interne linkstructuur is ook heel erg belangrijk. Door op je eigen website door te linken naar andere relevante pagina's op je website kan Google jouw website beter in kaart brengen en een beter beeld krijgen wat het 'thema' van jouw website is. Daarnaast maakt een goede interne structuur de navigatie op jouw website ook makkelijker, waardoor de site gebruiksvriendelijker wordt. Genoeg reden om een goede interne linkstructuur na te streven dus.

Tip 5: Wees (heel) geduldig

Linkbuilding is heel belangrijk, maar ook ontzettend tijdrovend. Je kan 10 websites aanschrijven om een link te plaatsen, van die 10 reageren er waarschijnlijk 9 niet. Pluse diegene die wel reageert wil je link misschien niet eens plaatsen. Maar geduld wordt vaak wel beloond. Dus zorg voor een lange adem, dan komt die goede linkstructuur er wel!

Wees geduldig

Wil je na het lezen van dit blog advies of hulp bij het linkbuilden? Neem dan contact met ons op, en wij vertellen je wat de mogelijkheden zijn en hoe wij hierin kunnen helpen.

SEO
Onze vrienden