Hoe krijg je meer inschrijvingen op je nieuwsbrief?

Geplaatst : 01 september 2021

Er is bijna geen website die niet ergens oproept om je in te schrijven voor een nieuwsbrief. Maar bezoekers doen dit niet meer zo snel. Een e-mailadres is tegenwoordig een belangrijk bezit dat we niet willen laten overstromen met reclames. Waar op de brievenbus van woningen steeds vaker een 'NEE NEE' of 'NEE JA' sticker verschijnt, houden we ook onze digitale brievenbus beter in de gaten. De vraag is dan ook hoe je mensen overhaalt zich toch in te schrijven op jouw nieuwsbrief. Wij helpen je op weg met een aantal handige tips.

Worden nieuwsbrieven nog wel gelezen en leveren ze wel boekingen op? Jazeker! Wij versturen wekelijks nieuwsbrieven en realiseren daarmee regelmatig openingspercentages van 40 tot 50%. En er zijn meer voordelen van nieuwsbrieven per mail:

  • Je bereikt in 1x veel personen die vaak echt geïnteresseerd zijn
  • De kosten van het versturen van een e-mail zijn laag
  • Het is actueel. Wordt het mooi weer komend weekend? Stuur dan een nieuwsbrief met een leuke actie en je zult zien dat er boekingen uit komen.
  • Het is meetbaar. Je kunt precies meten wat het rendement van een nieuwsbrief is geweest.

De voordelen van e-mailmarketing voor campings en vakantieparken zijn dus duidelijk. Maar hoe stimuleer je dit?

Geef een (digitale) beloning: voor wat hoort wat!

Eén van de principes van Cialdini, een bekend psycholoog en marketeer is wederkerigheid. Volgens zijn principe willen we best nog iets weggeven (in dit geval ons e-mailadres), maar willen we er dan wel iets met waarde voor terug ontvangen. Enerzijds kun je dit bereiken met een originele tekst om aan te melden voor de nieuwsbrief, maar het laatste zetje om dat e-mailadres toch achter te laten krijgt iemand vaak met een (gratis) weggever.

Wat is een weggever?

Met een weggever bedoelen we een digitaal 'cadeautje' voor degene die zich aanmeldt voor jouw nieuwsbrief. Zodra iemand zijn of haar e-mailadres op jouw website achterlaat en jij deze persoon dus aan jouw mailinglijst mag toevoegen, ontvangt diegene als dank een weggever. Er zijn veel soorten digitale weggevers, van e-book tot kortingscode en van webinar tot brochure. Voor campings en vakantieparken is het dus belangrijk een weggever te bedenken die voor de ontvanger voldoende waardevol is om een e-mailadres achter te laten.

Een paar voorbeelden

De tekst die we nog heel vaak tegenkomen op websites is: ‘Wil jij op de hoogte blijven? Laat hier je e-mailadres achter.’ Of ‘Onze nieuwsbrief ontvangen? Vul hier je e-mailadres in.’ Totaal onduidelijk voor iemand die zich wil aanmelden en zich de vraag stelt: What’s in it for me? Dit kan beter. We willen het voor bezoekers een feestje maken om zich aan te melden voor jouw nieuwsbrief. Na het zien van jouw website moeten bezoekers nieuwsgierig zijn naar wat ze gaan ontvangen van je.

Allereerst met een goede uitnodiging voor de nieuwsbriefinschrijving waarin je direct vertelt wat de ontvanger kan verwachten. Denk dan aan:

  • Wil jij als eerste weten wanneer je kunt boeken voor het nieuwe seizoen?
  • Wil jij op de hoogte blijven van last minutes?
  • Wil jij weten wanneer er speciale evenementen op de camping zijn?
  • Wil jij informatie ontvangen over onze vacatures?

Je kunt vast iets bedenken wat mensen leuk vinden om te weten over jouw camping of vakantiepark en wat je via de nieuwsbrief kunt communiceren.

Next step: een écht kadootje

Nog een stapje verder is daadwerkelijk iets weg te geven aan de nieuwe abonnees van je nieuwsbrief. Dit kan een digitale brochure van je camping zijn, maar ook een brochure via de post vinden mensen vaak nog heel leuk om te ontvangen. Een ander idee is het aanbieden van een kortingscode, zodat de nieuwsinschrijver bijvoorbeeld met extra korting in het voor- of naseizoen op jouw camping of vakantiepark kan verblijven. We denken graag met je mee hoe jij meer nieuwsbriefinschrijvingen kunt realiseren via een goede weggever en uitnodigende tekst om aan te melden.

Meer inschrijvingen op je nieuwsbrief?

Maak er een feestje van!

Hoe kun jij het een feestje maken voor je bezoekers om zich aan te melden voor je nieuwsbrief? Welk digitale cadeautje kun jij jouw potentiële gast geven? Het loont hier eens goed over na te denken, want de kans is groot dat dit zorgt voor meer inschrijvingen. En aangezien e-mail nog altijd een belangrijk middel is om te communiceren met gasten dat ook daadwerkelijk voor boekingen zorgt, is het verstandig bij de basis te beginnen. Maak van je e-mailinschrijvingen dus ook een KPI waarmee je meet hoeveel nieuwe inschrijvingen er op jouw nieuwsbrief zijn. Natuurlijk helpen wij je hier graag bij. Neem contact met ons op of lees meer over e-mailmarketing.

Onze vrienden